Prawidłowe przechowywanie żywności w lodówce

Lodówka wydaje nam się już tak oczywistym wyposażeniem kuchni, że rzadko zastanawiamy się, czy prawidłowo z niej korzystamy, oraz czy kupiliśmy odpowiednią. Jeżeli mamy złą oldówkę, ranking lodówek pomoże nam wybrać dobry egzemplarz. Okazuje się, że odpowiednie ulokowanie w niej produktów pomaga nam cieszyć się zdrowiem i dłuższą żywotnością naszej ulubionej lodówki.

Najwyższa półka lodówki przeznaczona jest na produkty mleczne. Można tu wyróżnić: mleko, jogurty i kefiry. Okazuje się, że dobre bakterie w nich zawarte rozwijają się w wyższych temperaturach. Bakterie gnilne zaś lubują się w niższych temperaturach. Prosty wniosek- im niższa półka, tym twój ulubiony jogurt szybciej się zepsuje.

Półka środkowa jest idealna na produkty o krótkim czasie przydatności do spożycia. Tutaj możesz kłaść otwarty biały ser, żółty ser, czy szynkę w plasterkach. Resztki z obiadu, także lądują na tej półce. Pamiętajmy, by były odpowiednio przykryte. Możemy do tego użyć folii spożywczej albo aluminiowej. Idealnym rozwiązaniem będą specjalne plastikowe pojemniki do przechowywania żywności.

Dolne półki lodówki są wręcz stworzone dla owoców i warzyw. Maliny, marchewki, borówki, ogórki- wszystko ląduje na niższych pólkach.

Boczne półki lodówki to miejsce dla soków, sosów, czy oleju. Kładziemy też tam jajka. Niech nam nigdy nie przyjdzie do głowy, by myć jajka przed włożeniem do lodówki! Niszczymy w ten sposób drobnoustroje, które zabezpieczają jajko przed szybkim popsuciem się.

Zamrażalnik także rządzi się swoimi prawami. Pamiętajmy, że żywność mrożona ma różny termin przydatności do spożycia. Zawsze podpisujmy to, co zamroziliśmy i kiedy! Mięso do gotowania może spoczywać w zamrażalce 12 miesięcy, za to żółty ser już tylko 2!

By zachować higienę w naszej lodówce, należy ją odpowiednio czyścić. Co parę miesięcy odłączajmy lodówkę z prądu i pozwalajmy jej się rozmrozić. Nie przyspieszajmy sztucznie rozmrażania- w ten sposób możemy uszkodzić lodówkę. Wylewajmy tylko wodę. Gdy lodówka się rozmrozi, umyjmy ją roztworem wody, octu i soku z cytryny. Ocet jest idealnym naturalnym środkiem do mycia. Nie dość, że neutralizuje brzydkie zapachy, to jest tani i ekologiczny. Cytryna wspomoże ocet w walce o pachnącą lodówkę. Z zewnątrz wystarczy przemyć lodówkę mokrą ścierką z mikrofibry.

Pamiętajmy, że odpowiednia dbałość o lodówkę jest też dbaniem o nasze zdrowie. Nigdy nie jedzmy przeterminowanych produktów ani tych, które były za długo mrożone, bądź źle przechowywane w lodówce. Nie kładźmy produktów surowych obok tych gotowanych. Starajmy się by dania, które przechowujemy w lodówce, były w odpowiednich pojemnikach. Dzięki takim środkom ostrożności możemy być pewni o swoje zdrowie.