Uzdrawiająca moc diety wegetariańskiej

5 września, 2023 przez Krzysztof Malinowski Brak komentarzy

W latach 60. szefowie kuchni zaczęli eksperymentować z gotowaniem bez mięsa. Ale posiłki były często niesmaczne. Jednak teraz, po ponad ćwierćwieczu doświadczeń, kucharze łączą owoce, warzywa, ziarna i rośliny strączkowe na nowe, ekscytujące sposoby. Smaki są tak dobre, że nawet duże restauracje oferują teraz bezmięsne posiłki. W rezultacie ponad 30 milionów Amerykanów, w tym jedna na trzy nastolatki, spróbowało wegetariańskich posiłków, jak podaje Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne (American Dietetic Association). Podobają im się korzyści zdrowotne i to, jak dobrze smakuje jedzenie. Diety wegetariańskie zmieniały się, ale jedna rzecz pozostała niezmienna: dieta roślinna, która ma niską zawartość tłuszczów nasyconych, jest bogata w błonnik, witaminy, przeciwutleniacze i potężny zestaw ochronnych związków chemicznych. Jest to najlepsza recepta na dłuższe i zdrowsze życie. Wyniki badań wykazały, że wegetarianie mają niższe wskaźniki zachorowań na raka, choroby serca, wysokie ciśnienie krwi, cukrzycę typu 2 i otyłość niż ludzie jedzący mięso. Według brytyjskich naukowców, wegetarianie mają o 20% niższe ryzyko śmiertelnej choroby serca i o 40% niższe ryzyko zachorowania na raka. Inne badania wykazały więcej pozytywnych faktów.

Pięćdziesiąt lat temu duże badanie przeprowadzone na 27 530 Adwentystach Dnia Siódmego, których religia zaleca dietę wegetariańską, dostarczyło pierwszego naukowego powiązania pomiędzy dietą wegetariańską a lepszym zdrowiem. Naukowcy ze zdumieniem odkryli, że wśród wegetariańskich adwentystów odsetek zgonów z powodu raka był od 50 do 70% niższy niż wśród innych Amerykanów. Od tego czasu kolejne badania potwierdzają korzyści płynące z wegetariańskiego odżywiania. W Chinach, gdzie ludzie jedzą mało mięsa lub nie jedzą go wcale, choroby takie jak choroby serca, rak piersi i cukrzyca występują znacznie rzadziej niż w Stanach Zjednoczonych.

Naturalnie szczupła sylwetka

Coś, co sprawia, że posiłki wegetariańskie są tak zdrowe, to fakt, że nie zawierają one wszystkich tłuszczów nasyconych i cholesterolu, które pochodzą z mięsa. W rzeczywistości, podczas gdy większość Amerykanów otrzymuje około 36% całkowitej ilości kalorii z tłuszczu, wegetarianie otrzymują mniej, zazwyczaj pomiędzy 30% a 34%. A większość tłuszczu, który otrzymują, to zdrowszy wielonienasycony i jednonienasycony typ – a nie niebezpieczny tłuszcz nasycony, który pochodzi z pokarmów zwierzęcych. W jednym z badań naukowcy poddali 500 osób diecie wegetariańskiej. Po dwunastu dniach poziom cholesterolu spadł średnio o 11%. Poza faktem, że posiłki wegetariańskie nie zawierają tłuszczów nasyconych, co czyni je tak zdrowymi, zawierają one również „dobre” tłuszcze. Według badań, zarówno tłuszcze wielonienasycone, jak i jednonienasycone, które znajdują się w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym, orzechach, nasionach i wielu innych pokarmach roślinnych, mogą obniżać poziom cholesterolu, jeśli są używane do zastąpienia tłuszczów nasyconych w diecie. A kwasy tłuszczowe omega-3 znajdujące się w niektórych pokarmach roślinnych, takich jak orzechy włoskie i siemię lniane, mogą dodatkowo chronić przed chorobami serca poprzez pomoc w utrzymaniu elastyczności ścian tętnic i wspieranie „systemu” elektrycznego w sercu, który reguluje zdrowe bicie serca.

Siła roślin

Lekarze w USA od lat apelują do Amerykanów, aby jedli więcej owoców, warzyw, pełnych ziaren i roślin strączkowych, czyli tych samych produktów, których wegetarianie spożywają pod dostatkiem. Większość pokarmów roślinnych jest naładowana przeciwutleniaczami, takimi jak beta-karoten, witamina C i E. Są one niezbędne do ochrony przed chorobami. Ponadto, pokarmy roślinne zawierają mnóstwo fit składników, czyli naturalnych związków roślinnych, które obniżają ryzyko wystąpienia zaćmy, chorób serca i wielu innych poważnych problemów. W innym badaniu naukowcy odkryli, że ludzie, którzy otrzymywali najwięcej karotenoidów, pigmentów roślinnych, które znajdują się w ciemnozielonych i głęboko pomarańczowych, żółtych i czerwonych owocach i warzywach, mieli o połowę mniejsze ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej (główna przyczyna nieodwracalnej utraty wzroku u osób starszych) niż ludzie otrzymujący mniej. Diety wegetariańskie w wielu badaniach zmniejszyły ryzyko zachorowania na raka piersi, okrężnicy, jajników i prostaty. Magiczne składniki zawierają wiele fit chemikaliów zwalczających raka. Naturalnie niższy poziom tłuszczów nasyconych w większości diet wegetariańskich (z wyjątkiem tych, które w dużej mierze opierają się na serze) pozwala uniknąć problemu, który jest związany z dietami bogatymi w mięso: Diety o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych wydają się promować produkcję formy estrogenu zwanego estradiolem, który jest związany z rakiem piersi. W jednym z badań wykazano, że kobiety, które jadły najwięcej tłuszczów zwierzęcych, miały o jedną trzecią wyższe ryzyko zachorowania na raka piersi niż te, które jadły najmniej. Inne badanie wykazało, że wegetarianie mają wyższy poziom „naturalnych komórek zabójczych” – specjalnych białych krwinek, które atakują komórki rakowe – w ich krwiobiegu. Ale nawet gdyby usunąć wszystkie składniki odżywcze z pokarmów roślinnych, dieta wegetariańska nadal miałaby przewagę ze względu na błonnik pokarmowy, który zawiera. Przeciętny Amerykanin otrzymuje tylko 12 do 15 gramów błonnika dziennie, podczas gdy wegetarianie otrzymują aż trzy razy więcej. Ponieważ błonnik nie jest wchłaniany przez organizm, przechodzi przez przewód pokarmowy, nadając stolcom objętość i pomagając im szybciej się poruszać. Ma to nie tylko działanie zapobiegające zaparciom. Im szybciej stolec i zawarte w nim szkodliwe substancje przemieszczają się przez jelito grube, tym mniejsze jest prawdopodobieństwo, że uszkodzą one komórki, co może prowadzić do rozwoju raka. Ponadto, jeden z rodzajów błonnika, zwany błonnikiem rozpuszczalnym, tworzy w jelicie żel, który pomaga zapobiegać przedostawaniu się tłuszczu i cholesterolu przez ściany jelita do krwiobiegu.

W badaniu przeprowadzonym na ponad 43 000 mężczyzn naukowcy odkryli, że ci, którzy dodawali do swojej diety zaledwie 10 gramów błonnika dziennie – czyli około 25% ilości, jaką wegetarianie otrzymują każdego dnia – zmniejszyli ryzyko wystąpienia chorób serca o prawie 30%. Diety wegetariańskie chronią również przed innymi problemami zdrowotnymi, takimi jak kamica nerkowa, kamica żółciowa i astma. Ponieważ wysokobiałkowe diety z dużą ilością mięsa skłaniają organizm do wydalania większej ilości wapnia, szczawianów i kwasu moczowego, które są głównym budulcem kamieni nerkowych. Diety z dużą ilością mięsa zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia kamicy żółciowej u kobiet i mogą zagrażać gęstości kości poprzez pobudzanie wydalania wapnia. W szwedzkim badaniu przeprowadzonym na 24 kobietach i mężczyznach, posiłki oparte na warzywach zmniejszyły częstotliwość i nasilenie ataków astmy. Dieta wegetariańska może dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, w tym białka. Dotyczy to nawet ścisłych wegetarian, którzy mogą całkowicie unikać jajek, mleka i innych pokarmów pochodzenia zwierzęcego. Białka zawarte w mięsie są pełnowartościowe, co oznacza, że zawierają wszystkie aminokwasy, których potrzebuje organizm. Białka w roślinach strączkowych i ziarnach mogą być ubogie w jeden lub więcej aminokwasów, ale ponieważ rośliny strączkowe i ziarna zawierają pewne ilości aminokwasów, spożywanie różnych pokarmów w ciągu dnia zapewni właściwą równowagę. Wegetarianie mają jednak ryzyko niedoboru witaminy B12, która jest potrzebna organizmowi do produkcji czerwonych krwinek. Występuje ona tylko w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Ludzie, którzy nie otrzymują wystarczającej ilości witaminy B12 czują się słabi i zmęczeni. Możesz dostarczyć sobie dużo witaminy B12 jedząc pokarmy wzbogacone w ten składnik, takie jak wzbogacone płatki śniadaniowe, lub/i przyjmując suplementy witaminy B12. Dlaczego nie spróbujesz wegańskiego gotowania? Jest to jedna z najlepszych rzeczy, jakie możesz zrobić dla swojego zdrowia!